Otthon / Friss hírek / Vasárnap hajnalban zuhanhat vissza a Földre a kínaiak rakétája
Images released by official China Manned Space Agency (CMSA) on April 29, 2021 shows the successful launch of the Long March 5B rocket carrying the first module of China's low Earth orbit Space Station, called the Tianhe station core module - it is very similar in design to the Zarya module of the International Space Station. A huge piece of space junk is about to make an "uncontrolled" re-entry back into Earth's atmosphere, threatening to drop debris on a number of cities around the world in the coming days, according to western space experts. U.S. Department of Defense spokesman Mike Howard in a statement May 4 said that ?U.S. Space Command is aware of and tracking the location of the Chinese Long March 5B in space, but its exact entry point into the Earth?s atmosphere cannot be pinpointed until within hours of its reentry, which is expected around May 8.? China has yet to comment on the status of the Long March 5B. The country is planning 10 more launches through 2022 of various spacecraft and launch vehicles to construct its three-module space station. EYEPRESS/CMSA (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Vasárnap hajnalban zuhanhat vissza a Földre a kínaiak rakétája

A napokban többször is beszámoltunk róla, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta mindenféle kontroll nélkül zuhan majd vissza a Földre, a Reuters pedig az amerikai Aerospace Corporation kalkulációira hivatkozva arról ír a legújabb cikkében, hogy a maradványok szombat éjszaka vagy vasárnap hajnalban léphetnek be a légkörbe. Pénteken Kína külügyminisztériuma úgy nyilatkozott, hogy visszatérés közben a rakéta darabjai el fognak égni, és nagyon alacsony a valószínűsége, hogy bármiféle kárt okoznának.

Hasonlóan nyilatkozott Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa is, aki szerint a helyzet nem drámai, és kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hol fog becsapódni a törmelék, hiszen a rakéta olyan nagy sebességgel halad, hogy naponta váltogatja az útvonalát. Valószínűleg az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét.

Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B rakétával. A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból indították útjára. Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, ami hat hónapig fog ott-tartózkodni.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A rendőrök elől menekülve átszakította a szalagkorlátot egy autó az M6-oson, négyen meghaltak

A szalagkorlátot átszakítva az árokba csapódott egy autó az az M6-os autópályán Szekszárd közelében szombat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: