Otthon / Friss hírek / Somogyi választókerületek az előválasztás előtt: Jobbiknak való vidék

Somogyi választókerületek az előválasztás előtt: Jobbiknak való vidék

Az ellenzéki előválasztás előtt országos összevetésben egyedülálló helyzet állt elő Somogyban. A négy országgyűlési egyéni választókerületből háromban a Jobbik jelöltjei a toronymagas esélyesek. Kaposvár a kivétel.

Aligha lep meg bárkit is, hogy a négy Somogy megyei választókerületben 2010 óta csak Fidesz-KDNP-győzelem született. A formálódó ellenzéki összefogás talán megbonthatja a kormánypárti hegemóniát. A lehetséges jelöltek eltérő ismertsége és aktivitása miatt három körzetben a mérleg erősen a Jobbik felé billen. Ezekben ugyanis gyakorló – 2018-ban listás mandátumot szerzett –képviselők, Ander Balázs (Barcs), Steinmetz Ádám (Marcali) és Potocskáné Kőrösi Anita (Siófok) országgyűlési képviselők indulnak majd az ellenzéki előválasztáson, és a dolgok jelenlegi állása szerint kérdés, hogy mellettük labdába rúghat-e bárki. Andert és Steinmetzet ráadásul a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja. A negyedik, kaposvári központú országgyűlési választókerületben viszont merőben más a helyzet. A somogyi viszonyok az egyik látványos cáfolata annak a Fidesz-propaganda által sulykolt állításnak, mely szerint „mindenki Gyurcsány kottájából játszik” – a megyében három választókerületben Jakab Péter pártja diktálja a tempót.

Helyben is aktívak

Az aktív képviselőségnek számos előnye van; például jóval több erőforrás (pénz, idő, információ) áll a rendelkezésükre, mint versenytársaiknak, s élnek is a lehetőséggel. Parlamenti felszólalásaik száma kiemelkedő: a ciklus kezdete óta Potocskáné 181-szer szólalt fel, Ander 132-szer, Steinmetz 123-szor, míg fideszes versenytársaik közül Witzmann Mihály 47-szer, Szászfalvi László 61-szer, Móring József pedig 31-szer. A negatív csúcstartó a kaposvári Gelencsér Attila (Fidesz), aki 2018 óta összesen csupán kilenc alkalommal élt a felszólalás lehetőségével.

A somogyi jobbikosok – hangsúlyozzuk, mindhárman országos listán kerültek be a parlamentbe, nem egyéniben – helyben is aktívak, számos lokális ügyet felkaroltak. Ander és Steinmetz nemrég a Belső-Somogyot átszelő 68-as út katasztrofális állapotát, vagy a Marcali melletti elhagyott honvédségi laktanya sorsát tették szóvá, Potocskáné Kőrösi Anita pedig a siófoki ügyek mellett erősen támogatja a Nyomtass Te Is! mozgalmat, amely kis újságformátumúra hajtogatott A4-es lapokon szállítja a falvakba az állami média által elhallgatott híreket. E mellett megszólalt a Club Aliga, a balatoni vitorláskikötők, legutóbb pedig a balatonaligai partra tervezett lakóépület-monstrum ügyében.

A Somogy 2., 3. és 4. számú választókerületben (elvileg) megtartandó előválasztáson a szóba jöhető versenytársak száma egyelőre csekély, csupán a Demokratikus Koalíció jelentett be Barcson és Siófokon jelölteket. Előbbi helyen Remes Gábor pedagógus, a balatoni városban Kovács Miklós, a DK helyi elnöke, a Siótour egykori idegenfogalmi nagyvállalat utolsó igazgatója indul. Remes Gábor 2018-ban is indult a DK színeiben Szászfalvi és Ander Balázs ellen, nem sok sikerrel. Ander kissé pikírten meg is jegyezte egy Facebook-posztjában, hogy „2018-ban az ellenzéki szavazatok kilencven százalékát én kaptam”.

Tegyük hozzá, ez is kevésnek bizonyult az 51 százalékot elért KDNP-s Szászfalvi László ellen. Itt fontos megjegyezni, hogy mindhármuknak olyan Fidesz-KDNP-s jelölttel kellene megmérkőzni 2022 áprilisában, akik 50 százalékon felüli eredménnyel nyerték meg a körzetüket három éve. Potocskánét 2018-ban az MSZP-Párbeszéd színeiben indult Magyar György is megelőzte.

A három jobbikos jelölt azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy 2022-ben az ellenzék közös listát állít, s azon már szinte biztosan nem lesz olyan kényelmes bejutó helyük, mint volt 2018-ban

– vagyis számukra az egyéni mandátum megszerzése jelentheti a politikai életben maradás garanciáját.

Kaposvár

A Kaposvárt és környékét magába foglaló 1. számú egyéni választókerületben 2018-ban a második helyen végzett a jobbikos jelölt, Miháldinecz Gábor, viszont ő listán sem lett képviselő. Politikai aktivitást nem mutatott a közelmúltban; a városban a Jobbik mindenesetre nem döntött még az előválasztáson indítandó jelölt személyéről.

Három párt viszont már megnevezte a jelöltjeit.

Maga a körzet elvileg a legkönnyebben megnyerhető Somogy megyei választókerület lehet, hiszen a jelenlegi képviselő, Gelencsér Attila csupán a szavazatok 43 százalékával vitte el a parlamenti mandátumot.

A DK Varga Istvánt, a Kaposvári Egyetem adjunktusát, a Momentum Bereczki Dávid egyetemi hallgatót, az LMP Szabóné Szendefy Máriát, a párt megyei elnökét indítja. Egyelőre sem a Jobbik, sem az MSZP-Párbeszéd nem jelentett be még hivatalosan jelöltet Kaposváron. Nem hivatalos információk szerint az utóbbiak által indítani kívánt személy az MSZP városi szervezetének elnöke, Pintér Attila. Ő volt annak a civilek és partok közti összefogásnak a vezéregyénisége, amely 2016-ban komoly politikai győzelemre vitt egy Szita Károly polgármesterrel és Csányi Sándor pénzemberrel szembeni helyi tömegmozgalmat, közel húszezer aláírás összegyűjtésével meghátrálásra késztetve őket egy Kaposvárra telepítendő hulladék-feldolgozó üzem ügyében.

magyarnarancs.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: