Otthon / Friss hírek / Úton van a “mestervakcina” az átkozott vírus ellen
Makó, 2021. április 15. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők oltáshoz előkészítve a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 15-én. MTI/Rosta Tibor

Úton van a “mestervakcina” az átkozott vírus ellen

Jó kezdeti kísérleti eredményekről számolt be a CureVac NV biotechnológiai cég és a GlaxoSmithKline Plc gyógyszergyártó óriás, amelyek együtt fejlesztik a második generációs koronavírus-vakcinát.

ACureVac NV és a GlaxoSmithKline Plc (GSK) nyilvánosságra hozta második generációsnak tartott koronavírus-oltásuk laboratóriumi teszteredményeit, amelyek biztatóak. Olyan oltást ígérnek, amely az átkozott kórokozó számos mutánsa elleni is biztos védelmet nyújt majd – derül ki a Bloomberg tudósításából. Egyelőre a klinikai teszteket megelőző állatkísérletekről érkezett a beszámoló, amelyek szerint az új készítmény kiüti a brit, a dél-afrikai és a Dániában felfedezett változatot is.

A német és brit cég a Pfizer, a Moderna és az orosz oltás esetén megismert mRNS módszerrel készülő vakcinát fejleszt azzal a különbséggel, hogy az elmúlt egy évben a koronavírusról szerzett tapasztalatokat is beépíthetik a készítményükbe. A klinikai, azaz embereken végzett teszteket az idei harmadik negyedévben kezdhetik, hogy 2022-re a piacon legyen a második generációs oltás.

A fejlesztésre közösen 150 millió eurót költenek, ami a jó kezdeti eredményekről szóló hírekkel párosulva elég volt ahhoz, hogy a New York-i tőzsdén a CureVac részvényei 5,8, a GSK papírjai 0,3 százalékkal erősödjenek.

A GKS-nak nagy szüksége van a sikerre, mert nem tett jót az imázsának, hogy lemaradt a koronavírus-oltások fejlesztésének versenyében. A szakértők azt  várták, hogy mint a világ legnagyobb oltóanyaggyártója az elsők között lesz.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ausztriában július elsejétől jönnek a komoly feloldások

Ausztriában július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: