Otthon / Egyéb / Beszervezett ügynökként tartotta számon Karikó Katalint a kádári kémelhárítás
Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztõ BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idõsebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétõl Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán

Beszervezett ügynökként tartotta számon Karikó Katalint a kádári kémelhárítás

“Lengyel Zsolt” álnéven szerepel a szocialista kémelhárítás beszervezési kartonján a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biológus. Karikó Katalin szerint fenyegetéssel vették rá, hogy aláírja a dokumentumot, egyetlen jelentést sem írt.

Az interneten keringő dokumentumok szerint beszervezte a szocilaista kémelhárítása Karikó Katalint, a koronavírus elleni legmodernebb védőoltás kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar biológust – írja a Telex.

A lap szerint egy korábban megjelent könyvből kifotózott beszervezési kartonon az szerepel, hogy a kutatóbiológus hálózati személy volt: a kémelhárítással foglalkozó

III./II.-es osztály beosztottja, titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon, “Lengyel Zsolt” álnéven.

A kartonon a beszervezője neve is látható: Salgó László, aki később, 2002 és 2004 között országos rendőrfőkapitány volt.

Telex szerint azonban ez alapján nem lehet kijelenteni, hogy Karikó Katalin valóban az állabiztonság ügynöke lett volna, ehhez többek között az is kellene, hogy Karikó saját kézzel írt jelentéseket adott volna le, ilyen azonban nem található az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Van kutató, aki az ilyen 6-os kartonok hitelességét is kétségbe vonja. Ezt más kutató – a téma avatott szakértőjének számító Ungváry Krisztián – nem tartja elképzelhetőnek, az viszont szerinte is előfordulhatott, hogy valakit tudomása nélkül tartottak nyilván hálózati személyként.

Karikó esetében azonban nem erről van szó, az ügyben ő maga adott ki nyilatkozatot, amit a Telex is idéz, és ami a hvg.hu szerkesztőségébe is eljutott:

“A személyemet megbélyegezni szándékozó hírrel kapcsolatban a következőket közlöm:

Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: