Otthon / Egyéb / Nyeli a közpénzt, csirkét osztogat és szipkából szívja a cigarettát: Hegedűs Zsuzsa, miniszterelnöki főtanácsadó

Nyeli a közpénzt, csirkét osztogat és szipkából szívja a cigarettát: Hegedűs Zsuzsa, miniszterelnöki főtanácsadó

Orbán Viktor egyik főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa állítása szerint minden magyar család asztalára kerül esténként legalább zsíros kenyér vagy egy kis tejbegríz, ha mégsem, akkor legfeljebb lopnak. Havi egymillió forintos fizetéssel, egy szolgálati Audi A6-osban ülve könnyű ilyet kijelenteni. Nézzük meg, mi a valóság!

Hegedűs Zsuzsa a II. világháború utáni években született, 1969-ben szerzett diplomát az ELTE bölcsészkarán, filozófiából. 1976-ban emigrált Franciaországba, ahonnan évekig nem is jöhetett haza, Párizsban doktorált szociológiából és férjhez ment Kis Jánoshoz. Kutatási területe az új társadalmi mozgalmak, valamint a globális, önkreatív társadalom elmélete volt, erről publikált angol, olasz és francia nyelven. Saját bevallása szerint apja kommunista volt, ő maga is baloldalinak vallja magát – mégis a szélsőjobbos Orbán Viktor főtanácsadója.

Neve itthon a Tégy a gyűlölet ellen nevű, 1992-ben alapított mozgalommal lett ismert, különböző koncerteket, demonstrációkat tartottak a rasszizmus, a népi-urbánus ellentétek és a megosztottság ellen. A Minden gyerek lakjon jól (MGYLJ) alapítvány alapítójaként 2010-től oszt haszonállatokat, vetőmagokat a hátrányos helyzetű településeken élőknek, mellyel kapcsolatban számos probléma felmerült, ezeket részletezzük is, mert érdekes.

Először is, az tévhit, hogy a vidéki emberek mindegyike ért az állattartáshoz és a növénytermesztéshez. Semmiféle oktatást, iránymutatást nem kaptak a vetőmagok és haszonállatok megfelelő használatához. Így sajnos előfordult, hogy a vetőkrumplit megették, ami egy éhes ember esetében teljesen érthető cselekedet, de sajnos a vetőburgonya nem ehető, így erős hasfájást okozott többeknél. A kiscsibék közül sok elpusztult, mert takarmányt nem kaptak mellé. Volt, aki kukoricadarával meg gazzal próbálta etetni a csirkéket (teljesen jól), de másfajta táphoz lehettek szokva, mert nem ették meg ezeket és elpusztultak. Mások ahelyett, hogy nevelték volna a csirkéket, inkább rögtön levágták. Az éhség nagy úr, na meg lehetséges, hogy tényleg nem tudták, hogy mire másra lenne jó az állat. Volt, aki eladta, mert ezt látta a legegyszerűbb megoldásnak. Az alap elképzelés, hogy haszonállattal, vetőmaggal segítsük a hátrányos helyzetben lévőket, egyébként nem ördögtől való, csak meg kellene hozzá találni a módot, hogy megfelelő edukációt is csatoljunk a cselekvés mellé.

És az a kisebbik baj, hogy ezt nem tették meg, mert erre még lehetne mondani, hogy javítható hiba. A nagyobbik, hogy egészen különös dolgok történnek az alapítvány körül. A Magyar Narancs 2014-ben írta meg, majd 2018-ban ismét írt arról, hogy az alapítvány átvilágítása során rettenetes zűrzavart találtak.

A baromfikat Spanyolországból és Franciaországból hozatták, 160 millió forintos szállítási költségen, a disznókat börtöngazdálkodásokból. Több mint 600 milliós bevétele volt az alapítványnak 2010-2013 között, melynek jó részét a Szerencsejáték Zrt., az MVM és a CBA dobta össze, valamint magánemberek, például a Való Világ nézői, a telefonos segélyvonal hívogatásával.

Az első évben, 2011-ben majdnem 705 ezer haszonállatot (csirke, kacsa, tyúk, nyúl, disznó) osztottak ki, a következő évben majdnem 350 ezret, majd 276 ezret, azután már jelentősen csökkent a lelkesedés, 2014-ben csaknem 79 ezer, majd 2015-ben már csak alig több, mint 50 ezer állat került kiosztásra, az azt követő évek eredményeivel pedig már végképp nem dicsekszenek.

Az alapítvány az éves beszámolók elkészítésével rendszeresen késik, nem sikerült ezeket idejében elkészíteni (a 2020-as évre vonatkozó beszámoló leadási határideje nemsokára lejár, május végéig kell közzétenni a birosag.hu weboldalon, illetve az alapítvány honlapján is, még nincs fent). De olyan is előfordult, hogy a Magyar Narancs rákérdezett az egyik tételre, mire azt megváltoztatták és cserélték a dokumentumot: az MVM Zrt-től kapott 16 millió forintot javították 5 millióra, ezen kívül még több tételt is módosítottak, összesen több mint 25 millió forint összegben. A számviteli törvény és a civiltörvény mind a késői leadást, mind a módosítást tiltja, egy éven túli késedelem esetén az ügyészség kérhet törvényességi ellenőrzési eljárást, melyben a szervezet elveszítheti közhasznú státuszát. Ez meg is történt, de elég hamar visszakapta. Jó, ha van egy ügyész haverja az ember főnökének.

Az alapítvány volt titkára, Bogdán László ellen időközben hivatali visszaélés, csalás és hűtlen kezelés miatt indult eljárás, nem az alapítványi ügyei miatt, de a bírósági tárgyalások többször csúsztak pont amiatt, hogy a vádlott nem jelent meg a tárgyalásokon. 2017-ben és 2018-ban a DK és Szabó Tímea is feljelentést tett Hegedűs Zsuzsa elképesztő költései miatt.

Az alapítványi autót gyakorlatilag korlátlanul használja, drága borokat és pezsgőket vásárol, kozmetikumokra és étkezésekre havi több százezer forintot szór el, miközben a fizetése is egymillió forint fölötti.

Az ügyészség nem járt el az ügyben, a NAV-hoz helyezték át az ügyet, akik nem vizsgálódni kezdtek, hanem a DK képviselőjének, Sabián-Petrovszki  Lászlónak tett fel kérdéseket. Kis magyar abszurd.

Hegedűs mint Orbán főtanácsadója, az első nagy stratégiájának a közmunkaprogramot tartja. Mennyi is most a közmunkásbér? Nettó 56 525 forint. Míg Hegedűs Zsuzsa szipkából szívja a cigarettát az Audi hátsó ülésén, étterembe jár és 36 ezer forintos pezsgőt iszogat, addig valaki más nem keresi meg egy hónap munkájával a 60 ezer forintot. És akkor van képe olyat mondani, hogy minden család tud tenni az asztalra vacsorát, zsíros kenyeret vagy tejbegrízt. Ha pedig nem, akkor lopnak. Az, hogy valaki szegény, nem jelenti azt, hogy lopásból fog vacsorát tenni az asztalra. Sok család inkább nem eszik, ha ehhez lopnia kellene.

A Társadalmi riport 2020 című kötet rávilágít arra, hogy Magyarországon az EU többi országához képest kifejezetten nagy a gyermekszegénység, különösen, ha a szülők iskolázatlanok, Ferge Zsuzsa pedig nem rövidebb, mint 25 éves programot dolgozott ki a gyermekszegénység ellen, mert ezt valóban csak hosszú távban gondolkodva lehet megoldani.

Hegedűs Zsuzsa Orbán Viktor főtanácsadójaként napi kapcsolatban van a miniszterelnökkel. Feladata (lenne) a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdésekben szaktanácsadást adni a miniszterelnöknek – havi egymillióért. Mindenki döntse el maga, hogy megdolgozik-e a pénzéért.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer vezérigazgatója szerint évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: