Otthon / Friss hírek / És akkor az adó-visszatérítés lett az új zsák krumpli

És akkor az adó-visszatérítés lett az új zsák krumpli

Orbán Viktor egy konferencián megígérte, hogy nem lesz választási költségvetés a következő, majd azzal a lendülettel bejelentette, hogy a gyereket nevelőknek 2022 elején visszaadják az idén befizetett személyi jövedelemadót. Legalábbis akkor, ha eléri a GDP-növekedés az 5,5 százalékot (erre nagyon jó az esély). A részletek később derültek ki: a családi adókedvezménnyel csökkentett szja jár majd vissza az érintetteknek. Az átlagbér adóterhéig mindenki élhet majd a lehetőséggel, vagyis legfeljebb évi 800 ezer forint járhat vissza.

© Reviczky Zsolt

Nyitott kérdések még így is maradtak – maga az időzítés sem egyszerű, az adóbevallási határidő például május végi, de az egész éves GDP-adatot is csak február közepén fogjuk megismerni, úgyhogy azt azért meg lehet oldani, hogy véletlenül épp a választás előtt érkezzen a pénz. Az viszont egészen biztos, hogy hacsak valami rettenetes negyedik járványhullám nem érkezik, akkor a kormánynak lesz gazdaságpolitikai mozgástere, ami megenged egy ilyen, nagyjából 540-580 milliárd forintos osztogatást.

Orbán Viktor bejelentése mindössze pár órával követett egy másik, nem kevésbé bombasztikus hírt: 5,1 százalékos volt az infláció májusban. Ez pontosan ugyanakkora drágulást mutat, mint az áprilisi adat, ennél utoljára 2012 őszén volt magasabb az infláció. Főleg a dohány és az üzemanyagok ára húzta fel a mutatót, pozitív meglepetés viszont, hogy a szolgáltatások ára annyira nagyot nem nőtt, pedig mindenki azt várta, hogy az újranyitás után nagy áremelések jönnek.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: