Otthon / Friss hírek / Badacsonytomaj 12 évig fizettetett strandbelépőt egy olyan partszakaszra, ami nem is az övé

Badacsonytomaj 12 évig fizettetett strandbelépőt egy olyan partszakaszra, ami nem is az övé

Állami tulajdonú területen szedett belépőt az önkormányzat, most évi 1,3 millió forintért fogja bérelni a partszakaszt.

Több mint egy évtizeden keresztül jutott jelentős bevételhez a badacsonytomaji önkormányzat a strandon szedett belépőjegyekből, miközben a partszakasz valójában nem a város tulajdona– írja 24.hu. A portál információja szerint az önkormányzat csak az idei szezon előtt rendezte a jogi viszonyokat, és kötött megállapodást a terület használatára.

A badacsonytomaji strand tóval nem érintkező része az önkormányzat tulajdonában van, a vízpart nagyjából 5000 négyzetméteres szakasza viszont az államé. Ez a területrész a földhivatali nyilvántartás szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van. A strandon 700 forint a napi felnőtt belépőjegy ára, a strand bevételei pedig a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folynak be, az önkormányzat cége 2005 óta üzemelteti a fürdőt.

24.hu kérdésére Krisztin N. László polgármester sajtóirodája elismerte, hogy 12 éven keresztül jogalap nélkül szedtek pénzt a fürdőzőktől. A hivatal azt írta, hogy a településnek 1998-tól 2008. december 31-ig volt bérleti szerződése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (KDTVÍZIG), ennek megújítására viszont csak tavaly december 2-án került sor. Az önkormányzatnak az új, 15 évre szóló megállapodás alapján az állami ingatlanra évente mindössze 1,3 millió forintos díjat kell fizetnie.

A városvezetés az elmúlt években strandon lévő bérleményekből is beszedte a bérleti díjakat a portál szerint.

24.hu azt írja, hogy az év elején Badacsonytomajon tartott helyszíni vizsgálatot az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. Az uniós ellenőrök két olyan brüsszeli forrásból társfinanszírozott, összegében 3 milliárdos projekt dokumentációjára voltak kíváncsiak, amelyek a Balaton-part rehabilitációját szolgálták volna. A GINOP-projekt ügyében rendőrségi nyomozás is indult, és a Közbeszerzési Döntőbizottság is milliós büntetés kiszabásával marasztalta el az önkormányzatot. Két hete, június elején pedig a NAV emberei szállták meg a polgármesteri hivatalt.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Leplezetlenül építi ki Orbán a 2022-es választás eredményére fittyet hányó hatalmi hálózatát

Történjen bármi a jövő évi választáson, Orbán emberein már köt a cement, ami rögzíti őket …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: