Otthon / Friss hírek / A kormány 10 évre titkosította a sztrádakoncesszió háttérszámait

A kormány 10 évre titkosította a sztrádakoncesszió háttérszámait

A Transparency International kikért néhány adatot, de a folyamat elakadt.

A Transparency International (TI) adatigényléssel fordult a Nemzeti Koncessziós Irodához (NKI), hogy megtudják: mi indokolja, hogy a magyar kormány koncessziós eljárásban 35 évre átadja a hazai sztrádahálózat üzemeltetését. A hivatal azonban elutasította a kérést, mondván, hogy az döntés-előkészítő anyag, és emiatt szerintük 10 évig nem nyilvános.

Népszava szerint a válasz alapján

csak tíz év múlva ismerhetné meg a közvélemény, milyen megfontolások mellett döntött a kormány a 35 éves koncesszió kiírásáról.

Nagy Gabriella a TI programvezetője a napilapnak azt mondta, fontolgatják, hogy az adatigénylésnek bírósági úton szerezzenek érvényt.

A sztrádakoncesszió jelentkezési határideje jövő hétfőn zárul, ezután új résztvevőt már nem fogadhat be a pályázatot kiíró Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI). A második, tárgyalásos szakaszban a jelentkezőkkel – már ha lesznek –, az iroda, illetve az azt felügyelő Rogán Antal vezette Miniszteri Kabinetiroda alkudozik, majd a tervek szerint a legjobb ajánlatot tevő céggel még az idén aláírnák a 35 éves szerződést.

Ha a koncesszió életbe lép, akkor a következő 35 évben a nyertes cég vagy konzorcium építhetné tovább és karbantarthatná a gyorsforgalmi úthálózatot Magyarországon, vagyis ezzel évtizedekre jelentősen szűkülne a verseny ezen a piacon.

A készülő sztrádakoncessziót az Orbán-kormány legsúlyosabb lenyúlási kísérletének nevezete korábban Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sürgősséggel szavaztatják meg az Országgyűléssel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a plenáris ülés azt a törvénymódosítást, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: