Otthon / Friss hírek / Ausztria döntött: lazítanak a korlátozásokon

Ausztria döntött: lazítanak a korlátozásokon

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy július 1-jétől kezdve lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korábbi korlátozó intézkedéseken.

Hétfőn tette közzé az osztrák Egészségügyi Minisztérium a korlátozó intézkedések feloldásáról szóló döntését. A Der Standard című osztrák napilap részletesen beszámolt a fontosabb korlátozások megszüntetéséről.

Szájmaszkok: igen vagy nem?

E szerint sok helyen nem kell viselni már a szájat és orrot elfedő maszkot. Ilyenek például az éttermek, az edzőtermek vagy a mozik. Ezenkívül a szolgáltatási egységekben sem kötelező a maszkhasználat, mint mondjuk a fodrászoknál.

A maszkviselés kifejezetten a tömegközlekedésre, az üzletekre (élelmiszerüzletek), illetve a múzeumokra korlátozódik, ám

A KORÁBBI FFP2-ES MASZKKAL ELLENTÉTBEN MÁR ELEGENDŐ LESZ AZ ORROT ÉS A SZÁJAT ELFEDŐ ORVOSI MASZK VISELÉSE IS.

Viszont érdemes figyelni a kórházakra és az idősotthonokra, ugyanis ott továbbra is kötelező a maszkhasználat, sőt akár arról is rendelkezhetnek ezen intézmények, hogy szigorúbb szabályokat határoznak meg a kormányzati lépésekkel szemben. Tehát a kórházakban

AKÁR KÖTELEZŐ MARADHAT AZ FFP2-ES SZÁJMASZK VISELÉSE IS, EZ INTÉZMÉNYENKÉNT VÁLTOZHAT.

Rendezvények

Csütörtöktől a kulturális élet minden területén, valamint a sportrendezvényeken az ülő- és állóhelyek

ÚJRA TELJES KAPACITÁSSAL ÜZEMELHETNEK.

A száz főnél nagyobb rendezvényeket kötelező lesz bejelenteni, továbbá az ötszáz főnél nagyobb rendezvények esetén szükséges a hivatalos engedélykérés is. Ezekben az esetekben is oda kell majd figyelni a távolságtartásra.

Szórakozóhelyek

A hónapok óta tartó bezártság után kinyitnak a szórakozóhelyek, ám figyelni kell, mert továbbra is érvényben marad a 3G-szabály, azaz csak azokat engedik be, akiket beoltottak, teszteltek vagy átestek már a betegségen.

Peter Hacker (SPÖ) egészségügyért felelős biztos korábban azt szerette volna, hogy csak az oltottak mehessenek a szórakozóhelyekre, ám az Orvosi Egyesület döntése kiterjedt a betegségen átesettekre is. Ez ügyben hivatalos tájékoztatás nem volt, a héten várható végleges döntés. Hans-Peter Hutter, a Bécsi Egyetem népegészségügyi szakértője azt nyilatkozta, hogy szerinte

A 3G-BŐL CSAK AZ EGY G LEHET ALKALMAS EBBEN AZ ESETBEN, MÉGPEDIG A TESZTELÉS.

Ugyanis az oltottak – a vakcina ellenére – még mindig ki vannak téve a fertőzésnek, amit így tovább is terjeszthetnek.

Kereskedelem

A korábban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozások megszűnnek, tehát

ÚJRA TELJES BEFOGADÓKÉPESSÉGGEL ÜZEMELHETNEK A KERESKEDELMI EGYSÉGEK IS.

Sőt az FFP2-es maszk helyett már elég lesz az orrot és szájat elfedő maszkot használni.

Mi lesz a 3G-s szabályozással?

A LEGTÖBB HELYEN A 3G-SZABÁLYOK NEM LESZNEK KÖTELEZŐK.

Ilyenek például az éttermek, a szállodák vagy a szabadidős létesítmények, ám a múzeumba való belépéskor a látogatónak fel kell mutatnia oltását igazoló okmányát, egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy egy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet, illetve azt az igazolást, amelyről megbizonyosodhat a belépést ellenőrző személy, hogy korábban már átesett a betegségen.

Akiket beoltottak, akik meggyógyultak

A majdnem kilencmillió lakosú Ausztriában eddig több mint

4,6 MILLIÓ EMBER KAPTA MEG LEGALÁBB AZ ELSŐ OLTÁST A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELLENI VÉDELEM SORÁN. 2,8 MILLIÓ EMBER PEDIG MÁR A MÁSODIK OLTÁSON IS TÚL VAN.

Az oltás 22. napjától kezdődően nem szükséges a tesztigazolás bemutatása. Az összesítések szerint nagyjából háromszázezer ember esett át a koronavírus-fertőzésen, viszont nekik sem kell semmilyen tesztet felmutatatniuk.

Július 22.

Az esetszámok függvényében július 22-től újabb enyhítések jöhetnek.

AKÁR ELTÖRÖLHETIK AZ ÉTTERMEKBEN ÉS A RENDEZVÉNYEKEN A KÖTELEZŐ REGISZTRÁCIÓT

(ugyanis ha helyet foglalunk egy étteremben, regisztrálni kell annak érdekében, hogy ha valaki megbetegszik, értesíthessék a többi vendéget).

Elképzelhető, hogy július 22. után már nem lesz kötelező a szájmaszk viselése a boltokban és a tömegközlekedésen sem.

Delta-variáns

A koronavírus delta-variánsa ötven-hatvan százalékkal fertőzőbb, mint az angol mutánsként ismert alfa-variáns. A vírusváltozat először áprilisban jelent meg Angliában, ahol gyorsan dominánssá vált.

A SZAKÉRTŐK SZERINT TÖBB ÚJ VÍRUSVÁLTOZATRA IS LEHET SZÁMÍTANI A KÖZELJÖVŐBEN.

Hans-Peter Hutter, a Bécsi Egyetem népegészségügyi szakértője szerint az oltás egyáltalán nem zárja ki a fertőzés lehetőségét. Még mindig sok embert nem oltottak be Ausztriában.

Ami Izraelben történik, az figyelmeztetés. Előrébb vannak, mint mi, tanulnunk kellene tőlük

– figyelmeztetett a szakember.

Elmondása szerint múlt nyáron is vita volt abból, hogy mennyire hasznosak valójában a maszkok. Úgy gondolja, hogy a regisztrációs lehetőséget sem kellene eltörölni, hiszen ezzel legalább van némi kapcsolattartás az intézmények és az odalátogatók között.

index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: