Otthon / Friss hírek / Sorra üzenik meg az európai lapok, hogy miért nem hozzák le Orbán fizetett hirdetését

Sorra üzenik meg az európai lapok, hogy miért nem hozzák le Orbán fizetett hirdetését

A legnagyobb svéd lap inkább egy interjút kért a miniszterelnöktől, de erre már nem érkezett válasz.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy spanyol és egy dán lap is lehozta azt az egész oldalas fizetett hirdetést, amelyben Orbán Viktor hét pontban értekezik arról, hogy milyen Európai Uniót szeretne. Arról jelenleg sincs tudomásunk, hogy a Jyllands-Posten és a spanyol ABC mellett melyik más lapokhoz juttatta el az üzenetét a magyar kormány, most ugyanakkor a Times of Malta jelentkezett egy cikkel, amelyben leírják, hogy bár hozzájuk is érkezett megkeresés, nem hozzák le a magyar miniszterelnök üzenetét, és erre jó okuk van.

Írásukban megemlítik, hogy a lap 86 éves története során mindig is figyeltek arra, hogy a szerkesztőségi munka és a hirdetési osztály működése egymástól függetlenül működjön, ezzel is garantálva, hogy a lap tartalmára a legkisebb befolyása se legyen a hirdetőknek.

Mára viszont úgy állnak a dolgok, hogy nemet kell mondaniuk az egész oldalas hirdetésre, és az azzal járó pénzre is, mert az egy

olyan miniszterelnök hirdetése, aki hírhedt arról, hogy korlátozza az emberi jogokat, és a szabad sajtó működését is akadályozza az országában.

Az írás ezután részletezi Orbán hét pontját, amelyekben a magyar miniszterelnök azt fejtegeti, hogy az Európai Unióban nem a választott kormányok, hanem az NGO-k hoznak döntéseket, és ugyanitt az Európai Parlament legitimitását is megkérdőjelezi. Megemlíti, hogy 2010-es hatalomra jutása után az Orbán vezette magyar kormány módosította a médiatörvényt annak érdekében, hogy kontroll alatt tartsa a fő médiaszabályozó testületbe történő kinevezéseket, valamint azt is, hogy az elmúlt bő tíz év során független hírforrások garmadáját lehetetlenítette el, legutóbb épp a Klubrádiót.

Mivel a szerkesztőség szuverén döntése, hogy mit hoznak le a lapban, egyértelmű volt, hogy a jogállamiság pártjára állnak, ami magába foglalja az emberi jogok és a sajtószabadság támogatását Európában.

A felelős újságírás azt jelenti, hogy egy médiaszervezetnek nem szabad támogatnia az intoleranciát, a diszkriminációt és a jogállamiság erózióját elősegítő tetteket

– utalva egyúttal arra, hogy a magyar Országgyűlés néhány hete fogadta el a melegellenes pedofiltörvényt, amit sokak mellett a máltai lap munkatársai is az emberi jogok elleni vétségként értékelnek. A szerző kiemeli, nem tehetik meg, hogy ölbe tett kézzel nézik, amint Orbán a saját lapjukban népszerűsítsi a nézeteit némi pénzért cserébe.

Közben a HVG azt írja, hogy a Times of Malta mellett más európai lapok sem tartják vállalhatónak a magyar miniszterelnök üzenetét:

  • a belga La Libre Belgique főszerkesztője szerint a hirdetés szövege egyszerűen hadilábon áll az igazsággal
  • a szintén belga De Standaard Orbán üzenete helyett egész oldalas sziváványos hirdetéssel üzent
  • a The Irish Times azért mondott nemet, mert álláspontjuk szerint a magyar kormány pénzzel akarta megkerüli a szerkesztési folyamatokat, hogy helyet kapjanak a lapban
  • míg a legnagyobb svéd lap, a Dagens Nyheter inkább egy interjút kért Orbántól, erre a megkeresésre azonban eddig még nem kaptak választ.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Szakdolgozók béremelése: 30 százalékról állapodtak meg, de 9 százalék valahogy elveszett

Bár a kormányzati kommunikáció azt sulykolta, hogy a szakdolgozók jövőre 30 százalékos béremelést kapnak, a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: