Otthon / Friss hírek / Bírósági reform és korrupciós vizsgálatok nélkül nincs uniós pénz

Bírósági reform és korrupciós vizsgálatok nélkül nincs uniós pénz

Az EU jogállamisági biztosa keményen fogalmazott, szerinte a magyar és lengyel kormánnyal kimerült a párbeszéd lehetősége. Amíg nem lesz mélyreható reform a korrupció üldözésében és az igazságügyben, visszatartanák a támogatásokat.

A kedden nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentés több mindent vizsgált, így az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció elleni fellépést, a sajtó sokszínűségét, a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint azt, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések demokratikussága mennyire állta meg a helyét.

Magyarországgal kapcsolatban nem túl fényesek a megállapítások. Az ügyészség felépítése miatt benne van a pakliban a politikai befolyásolás. Kevésbé védi a rendszer a bírói függetlenséget, pl. a Kúria új elnökének kinevezése is visszás volt. A kormányzati szervek az Alkotmánybíróságnál fellebbezhetnek a számukra kedvezőtlen ítéletek ellen. A törvények gyakori módosítása aláássa a jogszabályi környezet kiszámíthatóságát, bizonyos törvényeket még a megszokottnál is gyorsabb tempóban fogadtak el.

Zavarja a jelentés íróit, hogy a politikusok és állami alkalmazottak vagyonnyilatkozatainak nincs következménye, nem ellenőrzik a hitelességüket. Nagyon kevés korrupciógyanús ügyben indul eljárás, bár pár azért akadt tavaly óta. Eleve csak a közszférára korlátozódik a kormányzati korrupcióellenes program. A Médiatanács függ a politikától, de a Klubrádió beszántása és a kormányzati befolyás a médiára is aggályos. Ha már média, az újságírók közadatokhoz való hozzáférését tovább korlátozták járvány miatt. Kiemelt jogokat kapott a kormány a járvány miatt, amik addig lesznek érvényben, amíg a kormány máshogy nem dönt. Reynders általánosságban így fogalmazott:

A jelentés célja, hogy párbeszédet folytassunk jogállamiságról a tagállamokkal. Ha ez létrejön, és látjuk, hogy a tagállamok javaslatokat tesznek, és megvalósítják a reformokat, az jó. De ha ez nincs meg, akkor minden más eszközt be fogunk vetni.

Szerinte a jelentés nem old meg semmit, csak ha egyes nehéz ügyekkel bíróságra mennek, mint a homofób pedofiltörvény esetében. Hozzátette, Magyar- és Lengyelországban rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal. A Bizottság észrevételeit egyik ország sem fogadja meg, de Varga Judit igazságügyi miniszter legalább elmegy az uniós megbeszélésekre, nem úgy, mint lengyel kollégája.

Reynders szerint nem véletlen, hogy csak a fenti két ország kritizálta az Európai Bizottság hozzáértését és kompetenciáját az ügyben, valamint az Európai Ügyészséghez sem csatlakoztak. Ez utóbbira Reynders ismét meg akarja kérni a két államot. Szerinte azonban a párbeszéd kereteit kimerítették, a Bizottság tovább akar lépni:

Be kell vetnünk az összes eszközt: hetes cikk szerinti eljárás, kötelezettségszegési eljárás, és legújabb fejleményként az uniós támogatásoknak feltételt támasztó jogállamisági mechanizmus, és a tárgyalások a helyreállítási alapról. Ez már nem a megelőzésről szól, hanem a szankciókról.

Mindenesetre, amíg nem lesz igazságügyi reform és az OLAF ügyeit sem vizsgálják ki, Reynders szerint nem igazán számíthat Magyarország sok uniós támogatásra. Végül pár szót ejtett a lehallgatási botrányról is, mondván, indokolt lehet bizonyos esetekben a modern technológia használata. Hozzátette:

A gond az, mikor minden másra használják: arra, hogy civil szervezeteket, politikusokat vagy újságírókat ellenőrizzenek – ez a jogállamiság nyílt megsértése.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Most egy szolnoki beruházásból gazdagodhat tovább a Szijjártót jachtoztató milliárdos

Mintegy 727 millió forint plusz kormányzati támogatást kapott Szolnok város önkormányzata a Véső út és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: