Otthon / Friss hírek / Közel három és fél ezer tanár hiányzik Magyarországon

Közel három és fél ezer tanár hiányzik Magyarországon

Lasszóval kell fogni a matektanárokat. Majdnem ezer óvónő is hiányzik a rendszerből.

Csaknem három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra, és közel ezer óvónői státuszra lehet jelentkezni a közszféra állásportálján – írja a Népszava.

A lap a közigallas.hu adatai alapján azt írja, hogy Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg. Pest megyében több mint 350 tanárt keresnek, emellett 150 tanítói állás is betöltésre vár. A legtöbb borsodi intézmény is tanárhiánnyal küzd, az már sokkal inkább, hogy a gazdaságilag erősebb megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Fejérben is kiugróan magas a betöltetlen álláshelyek száma: csaknem hatszor annyi pedagógust keresnek, mint Békésben. A részletes lista a Népszava cikkében.

A lap szerint leginkább a matematika tanárokat keresik,  országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre – a legtöbb Pest megyében, Borsodban, Fejérben és Komárom-Esztergomban –, a második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal –, éppen csak megelőzve – 225 – a testnevelést. A természettudományi tárgyakat oktatókat mindenhol keresik, fizikatanári állást 209, kémiát 143, biológiát 119, földrajzot 107 helyen alkalmaznának azonnal. A humán tárgyak közül a magyar nyelv és irodalom tanárokat 128 pozíció várja, a történelmet oktatókat 107. Komoly hiány látszik a készségtárgyaknál is: 174 vizuális kultúra (azaz rajz), 151 ének-zene és 9 technikai tanári állást is hirdetnek jelenleg.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint mihamarabb tartós béremelésre, a munkaterhek rendezésére, valamint stabil életpályára lenne szükség.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Blikk: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A Fővárosi Főügyészség 5 férfival szemben szabadságvesztés büntetést indítványoz, a Blikk értesülései szerint köztük van Árpa Attila is. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: