Otthon / Barcsi hírek / Vidékgyilkos vidékpolitika

Vidékgyilkos vidékpolitika

2018-ban az itteni ellenzéki szavazatok 80%át megkapó, a kormánypárti képviselő legyőzésére egyedül képes ellenzéki országgyűlési képviselő, Ander Balázs írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergelyhez, az agrártámogatások egyenlőtlen kifizetéseivel, elnyeréseivel kapcsolatban.
Közösségi oldalán található posztban ezt írta:
“EZ ÁM A VIDÉKGYILKOS VIDÉKPOLITIKA!
Emlékszünk még a „kérges tenyerű kisgazdák” számára hirdetett állami földárverésekre. Ahol aztán a területek óriási hányadát nem a kicsi, valódi családi gazdaságok szerezték meg, hanem a gazdag és hatalmas agrárérdekeltségek tették rá a kezüket. Így van ez az agrártámogatások összegeivel is. Iszonyatos egyenlőtlenségek, brutálisan koncentrálódó kifizetések. Ez ám a (vidékgyilkos) vidékpolitika!
Az osztrák modell azért bivalyerős, mert ott az igazi kicsik, a valódi családi gazdaságok kapaszkodnak össze és alkotnak nagy szövetkezeteket. Nálunk azonban nem ezt támogatják. Pedig amennyiben a termelők együtt léphetnének föl, úgy piaci erejük is érzékelhető mértékben nőne, nem lenne vágyálom a helyi termelői tulajdonban lévő élelmiszer-feldolgozók létrejötte sem, ezek pedig munkahelyeket teremtenének, amelyek a hazai kistelepülések megmaradását szolgálnák. A nyomorba fulladt, elöregedő települések helyett végre önfenntartó falvak, a munkanélküliség előli elvándorlás helyett pedig gyarapodó, szülőföldjén maradó lakosság jellemezné a magyar vidéket.
De ettől olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől. A szakadék vidéken is egyre csak nő a bérmunkáslétre kárhoztatott őslakók és a dúsgazdag, állami milliárdokkal kitömött agráróriások között. A luxusjachtokon urizáló, magángépekkel ide-oda röpködő politikai „elit” (de inkább alvilág) szerint persze lehet, hogy ez a dolgok természetes rendje. Elvégre a grófi világban is voltak urak meg cselédek. Utóbbiak pedig jobb is, ha nem gondolkodnak, ha pedig valaki kimondja az igazságot, az rögvest „lázít”.
A Belgiumból Dél-Somogyba telepedett család eddig sem panaszkodhatott. Most újabb három milliárd (nem millió, hanem milliárd!) forintnyi pályázati pénzhez jutnak.
A Jobbik a vidék pártjaként nem így képzeli a „családi” gazdaságok támogatását! Mindenesetre kíváncsian várom, mi lesz arra a kérdésre a válasz, hogy Claessensék- illetve az ő cégeik a 2010-es kormányváltás óta mennyi közvetlen támogatásban és pályázati forrásban részesültek.
Közben pedig Kadarkút viharkárokat szenvedett lakói, a lefóliázott tetők alatt tengődő családok még mindig az állami segítségre várnak…”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Magyar vízummal kaphatták el Lukasenka egyik bizalmasát Csehországban

Vladimir Bazanovot és a feleségét kiutasították Csehországból. Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője magyar vízummal …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: