Otthon / Friss hírek / Nem fogjuk megtudni, mennyiért veszi a kormány a gázt az oroszoktól

Nem fogjuk megtudni, mennyiért veszi a kormány a gázt az oroszoktól

Tegnap jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy újabb, hosszú távú szerződést köt a magyar kormány az orosz Gazprommal, ennek értelémben évente 4,5 milliárd köbméter földgáz fog érkezni Oroszországból: három és fél milliárd dél felől, Szerbián keresztül, az új szerb-magyar interkonnektor segítségével, a maradék 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől. A megegyezés 10+5 évre szól, és tíz év után lesz majd lehetőség a földgáz mennyiségének változtatására. Szijjártó állította, hogy az új megállapodás szerint jóval kedvezőbb áron vesszük majd a földgázt, mint a most lejáró szerződés alapján, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtette ki.

És nagyon úgy fest, nem is fogjuk megtudni, mennyi lesz a földgáz ára. Holoda Attila az ATV Start című műsorában arról beszélt, soha nem lesz nyilvános, hogy Magyarország mennyiért vásárolja a földgázt az oroszoktól. „Onnantól kezdve, hogy az MVM vette át a földgáz nagykereskedelmét, azóta nem nyilvános az oroszokkal kötött szerződés” – jegyezte meg a korábbi energetikai helyettes államtitkár.

Az is látszik a szakértő szerint, hogy a krími feszültség, valamint az oroszok ukrajnai terjeszkedései mind közrejátszanak abban, hogy miért akarták kikerülni a több évtizeden keresztül megbízhatóan működő ukrán vezetékkapcsolatot. „Ezt megtették az oroszok. Van egy északi és egy déli áramlat,ebből következően megpróbálják a teljes üzletet áttolni ebbe a két irányba” – magyarázta Holoda.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: