Otthon / Egyéb / A magasabb bérek miatt egyre több magyar dolgozik Romániában

A magasabb bérek miatt egyre több magyar dolgozik Romániában

Bezzeg nyugaton szoktuk mondani. Na Orbánéknak köszönhetően most már azt is mondhatjuk, hogy bezzeg keleten.

A makói Continental gyárban mindenképpen alacsonyabbak a bérek, mint hasonló területen a keleti szomszédainknál. Ezen kívül a munkakörülmények is egyre keservesebbek.

Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a térségből egye több magyar munkavállaló megy át Romániába, mert sokkal magasabbak a bérek. Ez jól lemérhető a szakszervezet taglétszámának változásában is

– mondta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A gyárban nem csak a fizetés gyatra, de a hangulat is egyre rosszabb. A munkáltató annak érdekében, hogy a munkások ne tudjanak szervezkedni, munkavédelmi okokra hivatkozva csendrendeletet vezetett be az új “viselkedési kódexben”. Egy munkás csak a főnöke engedélyével válthat szót egy másik üzemrészről érkező munkatársával. A melósok kussban robotolhatnak egész nap.

A Continental nem tárgyal érdemben a szakszervezettel, pedig az elvándorlás miatt egyre nehezebb ebben a térségben erre a területre dolgozókat találni.

Ilyenkor nem elhanyagolható az sem, hogy a kormány milyen példát mutat. Amikor a kabinet mindenféle egyeztetés nélkül visz át szabályokat, módosításokat, az visszaüthet vállalati szinten. Azt látják ugyanis, hogy nem kell egyeztetés, azt vezetnek be, amit akarnak

– tette hozzá Székely.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy azokon a helyeken, ahol szívesen dolgoznak a munkavállalók, mert munkabéke van és kollektív szerződés, ott sokkal hatékonyabb a munkavégzés, mint ahol acsarkodás folyik.

2010 előtt állami támogatást csak azok a cégek kaphattak, amelyeknél rendezettek voltak a munkaügyi kapcsolatok.

Ez mára megszűnt – emelte ki Székely Tamás. Hozzátette: vannak viszont stratégiai partneri megállapodások, amit a cégek egy része ki is használ arra, hogy rákényszerítse akaratát a dolgozókra.

(forrás: Népszava)

ezalenyeg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: