Otthon / Friss hírek / Iskolai bántalmazás miatt lett rokkantnyugdíjas egy mártélyi fiatal

Iskolai bántalmazás miatt lett rokkantnyugdíjas egy mártélyi fiatal

A Blikk beszámolója szerint a tanuló szülei bíróságra vitték fiuk iskolai bántalmazási ügyét.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, szeptember elején holtan találták azt a tizenhat éves szabolcsi fiút, akinek az iskolában problémái voltak az osztálytársaival. A rendőrség akkor közölte: nem merült fel idegenkezűség gyanúja az ügyben.

Blikk most egy olyan családról írt, ahol a gyerek az iskolapadot elhagyva rokkantnyugdíjas lett, mert az osztálytársai megvakították. A lapnak nyilatkozó Lovászi Gyöngyi középső gyereke, Gergő tanulászavaros volt, sajátos nevelési igénnyel, ám az általános iskolát még jól vette, és csak később, a középiskolában lett nagyon rossz a helyzet. Az iskola speciális oktatási intézmény volt tanulási magatartásgondokkal küzdő gyerekek számára, de Gergőt piszkálták az osztálytársai, elvették az uzsonnáját, a zsebpénzét, csicskáztatták és megrugdosták. A fiú anyja a lapnak felidézte: „Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk”.

A szülők elmondása szerint 2010-re odáig fajult a zaklatás, hogy a fiú szemébe egy fenyőtobozt dobtak az iskolatársai, és mivel elmaradt a segítségnyújtás, a történtekről pedig a szülők állítása szerint nem is értesítették őket, a fiú 90 százalékos látáskárosodást szenvedett a levált retina miatt. „Ráadásul mindez azzal folytatódott, hogy egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Akkor az iskolától azt a választ kaptuk, tegyünk feljelentést, mert ők nem tudnak mit tenni” – mesélte Lovászi Gyöngyi.

Az anya bírósághoz fordult, az eljárás pedig hat évig húzódott: végül az akkor már 18 éves zaklatókat jogerősen pénzbírságra és közmunkára ítélték. A bíró azzal indokolta az enyhe büntetést, hogy a vádlottak a tett elkövetésekor kiskorúak voltak.

„A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá” – mondta a lapnak az édesanya, aki azt is nehezményezte, hogy az oktatási intézmény csak azt ismerte el, hogy a fia szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés károkat nem. „Mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta, a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás” – mutatott rá. Az anya elmondása szerint fiánál paranoid skizofrénia alakult ki a zaklatások miatt.

A nő hozzátette: a bíróság által megítélt összeg nem segít a fiukon, „és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából, ami épp kifutja a műkönnyadagját, de egyébként még ebből sem láttunk semmit”.

Blikknek egy másik, iskolában bántalmazott gyerek édesanyja is megszólalt, ő elmondta: a vajai fiatal öngyilkossága után úgy döntöttek, hogy a következő hetekben létrehoznak egy egyesületet, hogy így lépjenek fel országosan az iskolai bántalmazások ellen. A nő szerint szomorú, hogy nem találkozott sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusok részvétnyilvánításaival a szabolcsi fiatal halála után.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: