Otthon / Friss hírek / Ferenc pápa azt mondja, találkozójukon végig Áder beszélt, Orbán és Semjén csak ritkán szólalt meg

Ferenc pápa azt mondja, találkozójukon végig Áder beszélt, Orbán és Semjén csak ritkán szólalt meg

„Mindig az elnök beszélt, és mindkét miniszter hozzáfűzött néhány konkrét részletet. Jó volt a hangulat. Elég sokáig tartott, azt hiszem, 35–40 percig”

– ezt mesélte a Szlovákiából a Vatikánba visszatérő Ferenc pápa a repülőn, ahol sajtótájékoztatót tartott néhány újságírónak. Az eseményről videót is készítettek, az olasz nyelvű beszélgetést a Magyar Kurír számára Tőzsér Endre piarista szerzetes le is fordította.

A budapesti látogatás kétszer is szóba került. Előbb a magyar katolikus hírportál kérdésére beszélt arról a pápa, hogyhogy Magyarországon csak egy fél napot töltött, míg Szlovákiában több napig vett részt különböző programokon.

„…van, aki rosszat feltételezett. Nem! Elmagyaráztam, hogy a szlovákiai látogatás már el volt tervezve – de csak a fejemben –, és ezt a látogatást utána [az eucharisztikus kongresszus után] kezdtem meg. De

megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értékük van a magyaroknak” – mondta.

Később az El Pais újságírója egészen konkrét kérdést tett fel azzal kapcsolatban, hogy hányadán áll Orbánnal. „Vasárnap délelőtt Ön találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel; közismert vagy érthető, hogy olyan kérdésekben, mint például a migránsok, Európa, nacionalizmusok, Ön eltérő véleményt képvisel… …Ő azt kérte Öntől, hogy ne hagyja meghalni a keresztény Magyarországot, de az Ön elmúlt napokban elhangzott beszédeit hallgatva úgy tűnik, hogy néha éppen az ilyen politikai törekvések ölik meg a keresztény értékeket” – kérdezte Ferenc pápát Daniel Verdú Palay az El Paistól.

„Meglátogattak engem, mert az elnök úr eljött hozzám, ilyen udvarias volt, ilyen kedves, eljött – ez volt a harmadik alkalom, hogy találkoztam vele –,

a miniszterelnökkel és a miniszterelnök-helyettessel jött el, hárman voltak. De az elnök beszélt.

Az első téma az ökológia volt. Tényleg, le kalappal előttetek, magyarok, az ökológiai tudatosságotok miatt! [a magyar kérdezőhöz fordul] Lenyűgöző!” – Idézi a pápa válaszát a Magyar Kurír.

A további kérdések az abortusz, a melegházasság és az egyre terjedő antiszemitizmus kérdéseit érintették. Itt lehet elolvasni a teljes szöveget.

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: