Otthon / Friss hírek / Ijesztően elszállt az áram ára is

Ijesztően elszállt az áram ára is

Nem csak a földgáz ára szállt el a mai kereskedésben, de az európai áramárak is drámai mértékben emelkednek, az energiakrízisre rátett egy lapáttal, hogy a régióban összeomlott a szélenergia piacán a kínálat – írja a Reuters.
A benchmarknak számító német zsinóráram spot ára 91,7 százalékkal emelkedett a ma reggeli kereskedésben, jelenleg 325 eurón áll a megawattóránkénti ár, de korábban már a 400 eurót is megütötte. A francia kontraktus ára 300 euróig drágult, ami 68,5 százalékos emelkedésnek felel meg, a napi csúcspontot 305 eurón érte el.

A jövő évi határidős ár a német zsinóráramra 10,3 százalékkal emelkedett a mai kereskedésben, 176 euróig megawattonként.

Abban, hogy elszálltak az árak, szerepet játszott a szélenergia kínálatának csökkenése, miközben a kereslet emelkedik – mondták el a Reutersnek elemzők. A várakozások szerint Németországban a szélenergia kínálata 2 GW-ra csökkenhet csütörtökre, ami 13,5 GM csökkenést jelent az előző naphoz képest a Refinitiv adatai szerint. Franciaországban 5,3 GW-ról 1,9 GW-ra zuhanhat a termelés. Közben az áramhasználat emelkedik a várakozások szerint csütörtökön mind Németországban, mind Franciaországban – írja a Reuters.

A jó hír, hogy a német nepenergiatermelés emelkedett, Franciaországban pedig a nukleáris energia kapacitások 2,4 százalékponttal bővültek, de október 19-re ismét sztrájkot hirdettek a szakszervezetek.

 

portfolio.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

HVG360: másfél millió forintért a Fidesz mindent tudhat az ellenzéki előválasztás győzteseiről

A HVG360 közölt egy összeállítást arról, hogy a Fidesznek és/vagy az Orbán-kormánynak nem biztos, hogy …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: