Otthon / Friss hírek / Ha ilyen sms-t kap, semmiképpen ne nyissa meg – minden magyar banki ügyfél veszélyben lehet
Hacker attacking internet

Ha ilyen sms-t kap, semmiképpen ne nyissa meg – minden magyar banki ügyfél veszélyben lehet

Kiberbűnözők sms-ben küldött hivatkozás segítségével próbálnak meg adatokat lopni a gyanútlan felhasználóktól. Az OTP adta ki a figyelmeztetést, de más bankok ügyfelei is jobb, ha résen vannak, a probléma nem bankspecifikus.

Kiberbűnözők sms-ben küldött hivatkozás segítségével próbálnak meg adatokat lopni a gyanútlan felhasználóktól – adta ki a figyelmeztetést az OTP. Az üzenetek tartalma eltérő, lehet a témája csomagkézbesítés, a címzettel megosztott fényképalbum vagy hangpostaüzenet érkezése is.

Az üzenetben szereplő hivatkozás egy hamis biztonsági frissítésről szóló weboldalt nyit meg, amelyen arról tájékoztatnak, hogy az Android rendszer FluBot kártevővel fertőződött meg, ennek eltávolításához pedig egy biztonsági frissítés telepítését ajánlják a felhasználónak. Az eszköz akkor fertőződik meg, amikor rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére. Ezt követően a bűnözők jelszavakat és címlistákat is le tudnak tölteni az adott készülékről.

Éppen ezért azt javasolja az OTP, hogy senki se kattintson a gyanús sms-ben szereplő hivatkozásra. Ha csomag érkezését várja, a szállító cég weboldalát közvetlenül keresse meg, és ott adja meg a keresőben csomagja azonosítóját, ne engedélyezze az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha rákattintott a biztonsági frissítés gombra, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

HVG360: másfél millió forintért a Fidesz mindent tudhat az ellenzéki előválasztás győzteseiről

A HVG360 közölt egy összeállítást arról, hogy a Fidesznek és/vagy az Orbán-kormánynak nem biztos, hogy …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: