Otthon / Friss hírek / Közzétették, hol és mikor lehet szavazni az ellenzéki előválasztás második fordulójában

Közzétették, hol és mikor lehet szavazni az ellenzéki előválasztás második fordulójában

Az Országos Előválasztási Bizottság véglegesítette a szavazóhelyeket és nyitvatartásukat az előválasztás második fordulójára, ami hét napon át tart, október 10-től október 16-áig. A helyszínek és a nyitvatartási időpontok elérhetők az ellenzéki előválaszás honlapján.

A második fordulóban miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni személyesen és interneten egyaránt.

Személyesen elsősorban közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben lehet voksolni. Október 10-16. között jellemzően reggel 8:00-tól este 18:00 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek, de több helyen lehet ettől eltérő nyitvatartás is. Azt írták, mivel a második forduló rövidebb lesz, és az egész ország egy választókerületnek számít, ezért a szavazópontok száma és nyitvatartása eltérhet az első fordulóban megismerttől. A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat.

Az interneten szintén október 10-16. között lehet voksolni. Aki az első fordulóban már regisztrált online, annak a „már szavaztam az első fordulóban” opciót kell választania, majd megadni a nevét és a személyi számát. Ha ezek rendben vannak, akkor következhet a már ismert videós azonosítás.

Aki az első fordulóban nem szavazott online, annak először be kell gépelnie egy fényképes igazolványának (személyi, jogosítvány, vagy útlevél) és a lakcímkártyájának adatait, majd ezután léphet tovább a videós azonosításra. Ez egy rövid videóhívást jelent, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. A hívás során a korábban használt két igazolványt kell megmutatni a szavazóbiztosnak a kamera segítségével. Az online regisztráció és a videós azonosítás az elovalasztas.hu oldalon a második forduló minden napján reggel 9 és este 9 óra között üzemel. A rendszer az azonosítást követően megjelenít egy szavazólinket, amire kattintva akár azonnal, akár később, a második forduló végéig lehet szavazni.

Az első fordulóban hárman maradtak állva: Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció jelöltje kapta a legnagyobb támogatást, őt követte az MSZP-Párbeszéd jelöltje Karácsony Gergely, végül harmadik helyre Márki-Zay Péter jött be, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője. Utóbbi javára pénteken visszalépett Karácsony Gergely, így a második fordulóban Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közül kell kiválasztaniuk a voksoloknak, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki jövő áprilisban Orbán Viktor kihívója lesz.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: