Otthon / Friss hírek / Ilyen feltételekkel kérhető méltányossági nyugdíjemelés

Ilyen feltételekkel kérhető méltányossági nyugdíjemelés

Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személynek, a megváltozott munkaképességű özvegynek, a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, továbbá az árvának, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 90 ezer forintot – írja az ado.hu cikke nyomán a napi.hu.

A kivételes nyugellátás emelésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki hosszú szolgálati idővel rendelkezik (férfi harmincöt évnél, nő harminc évnél hosszabb szolgálati idővel), a 70 éven felüli személyeket, továbbá aki saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt, és azt a személyt, aki még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben.

A kérelem benyújtásánál a kérelmezőnek figyelemmel kell lenni arra, hogy a fentiekhez kapcsolódó adatok megadásra kerüljenek.

A kivételes nyugellátás emelés három évente lehetséges. Nem engedélyezhető kivételes nyugellátás emelés annak a személynek, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított három év még nem telt el.

A méltányossági nyugdíjemelés összege legalább a nyugdíjminimum 10 százaléka, azaz 2021-ben 2 850 forint, legfeljebb a nyugdíjminimum 25 százaléka, azaz 7 125 forint.

Segítség lehet nehéz élethelyzetben a nyugdíjas személy részére adható egyszeri segély is. Egyszeri segély engedélyezhető a nyugellátásban részesülő személy részére, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg

– a 80 ezer forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él;

– a 90 ezer forintot, ha egyedül él.

Egyszeri segély évente egyszer engedélyezhető. Az egyszeri segély összege legalább 15 ezer forint, legfeljebb a nyugdíjminimum másfélszerese, azaz 2021-ben 42 750 forint.

A nyugellátás összegének kivételes méltányosságból történő megemelése, illetve az egyszeri segély iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani..

A kérelemhez mellékelni kell a kérelmet megalapozó dokumentumokat (például gyógyszerköltségekre vonatkozó igazolások) is.

A kérelem elektronikus úton is előterjeszthető, azaz az ügyfélkapun keresztül, ha az érintett személy rendelkezik az ennek használatához szükséges azonosító kóddal.

 

hirklikk.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az igazságszolgáltatás és a kormány is mélyen hallgat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról

A 24.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy hetek óta teljes a hírzárlat a Magyar Bírósági Végrehajtói …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: