Otthon / Friss hírek / Az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentené a Jobbik
Budapest, 2011. június 24. Vásárló sétál egy szupermarket üdítőitalokat árusító során. Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Ha a parlament megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. Az illusztráció 2011. június 23-án készült, Budapesten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentené a Jobbik

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be szerdán a Jobbik az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentése céljából. A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint jövő év január 1-jétől a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök árát a lehető legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adó terhelné.

A Jakab Péter pártelnök, Dudás Róbert és Z. Kárpát Dániel alelnökök, valamint Magyar Zoltán agrárpolitikus által jegyzett indítvány indoklásában az szerepel,

az elmúlt években az élelmiszerárak drasztikusan emelkedtek Magyarországon, bizonyos gyümölcsfajtáknál kétéves idősíkon egyenesen az ár duplázódása következett be.

A beterjesztők megjegyzik, további, akár 20-25 százalékos áremelkedés is előfordulhat, amit az infláció, az – mint fogalmaznak – extrém módon és tudatosan gyengített forint, illetve „a lakosság igen nagy részének bebetonozott nélkülözése” gyorsít. Hozzáteszik, a bérek vásárlóereje csökken, a fizetések euróban mérve „vagy egy helyben toporognak a fizetések, vagy akár csökkennek is”.

Az ellenzéki politikusok úgy vélik,

ha a kormány nem tesz minél bátrabb lépéseket, nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, félő, hogy újabb tízezrek nem tudnak majd hozzájutni a létfenntartáshoz szükséges cikkekhez.

Hangsúlyozzák, emellett egy olyan monitoringrendszer kiépítése is szükséges, amely képes vizsgálni azt, hogy a nagymértékű áremelések mögött állnak-e valós piaci folyamatok.

Jakabék szerint a foszladozó szociális védőháló visszaszövése az adórendszeren keresztül valósulhat meg, hiszen

ma még a családi adókedvezmény összegének akár egészét képes elvinni az európai szinten is rekorder, már-már büntetőadóként funkcionáló áfa.

A javaslatot először az illetékes bizottság (vélhetően a Gazdasági Bizottság) fogja megvitatni, ha ott a fideszes többség is támogatja, akkor kerülhet az indítvány az Országgyűlés plénuma elé.

Frissítés:

Az áfacsökkentésről, valamint a Jobbik élelmiszer-politikájáról Z. Kárpát Dániel és Magyar Zoltán tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

HVG360: másfél millió forintért a Fidesz mindent tudhat az ellenzéki előválasztás győzteseiről

A HVG360 közölt egy összeállítást arról, hogy a Fidesznek és/vagy az Orbán-kormánynak nem biztos, hogy …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: