Otthon / Friss hírek / Csak a tanárok töredéke 30 év alatti
Nagyszalonta, 2011. szeptember 12. Domján Laura tanár órát tart a 11. osztálynak Nagyszalontán, az Arany János Iskolaközpont főépületének egyik osztálytermében. Huszonegy év után önálló intézményben újra van magyar állami iskola Nagyszalontán, Arany János szülővárosában, ahol közel ezer magyar diák tanul az iskolaközpontban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Csak a tanárok töredéke 30 év alatti

A közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentős része 50 éven felüli, és csak töredékük tartozik a 20-29 éves korosztályba – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adataiból, amit a Népszava szemlézett.

A lap cikke szerint az 50-64 év közötti korosztályba 58,3 ezren tartoznak összesen, ez a tanárok több mint 40 százaléka. A 40-49 évesek 46,2 ezren vannak, a 30-39 év közöttiek 23,5 ezren. A 20-29 éves tanárok száma rendkívül alacsony, mindössze 11,3 ezer, ami a pedagógustársadalom körülbelül 7 százaléka.

Mindezt alátámasztja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság-Tudományi Intézetének idén publikált, „A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadványa is, amely arra a megállapításra jutott, hogy 2010-2019 között átlagosan egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztatott a közoktatási rendszer.

A problémát súlyosbítja, hogy a tanárképzés továbbra sem vonzó, idén mintegy 12 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre, ami ezerrel kevesebb felvételiző tavalyhoz képest. Ráadásul akiket felvesznek és el is jutnak a diplomáig, kevesebb mint felük marad a pályán.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: